Διπλοί Υαλοπίνακες
ΔΙΠΛΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ
Οι διπλοί υαλοπίνακες είναι πλέον ευρέως γνωστοί και χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κτιρίων από τα μέσα του 20ου αιώνα. Η προσπάθεια για ενσωμάτωση των κτιρίων στον περιβάλλοντα χώρο είναι στοιχείο που οι μοντέρνες τάσεις στην αρχιτεκτονική πρέπει να καλύψουν με ποικίλα είδη κρυστάλλων. Επιπλέον οι οικολογικές προκλήσεις των τελευταίων ετών ζητούν πλέον λύσεις με προσανατολισμό στον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από τα κατασκευαζόμενα κτίρια.
Τα διπλά τζάμια κατασκευάζονται από την συνένωση δύο απλών τζαμιών σε παράλληλη διάταξη με την παρεμβολή ένος αποστάτη που δημιουργεί ανάμεσά τους ένα διάκενο. Ο αποστάτης αυτός είναι συνήθως από αλουμίνιο ενώ για καλύτερη μόνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικό πλαστικό. Έχει σωληνωτή διατομή και το εσωτερικό του γεμίζει με πυριτικά άλατα για την απορρόφηση της υγρασίας του αέρα που υπάρχει στο διάκενο. Με την αύξηση του διάκενου μεταξύ των δύο τζαμιών έχουμε αύξηση της θερμομόνωσης ώς τα 18mm.
Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές τα δύο τζάμια δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τον αποστάτη. Για τον λόγο αυτό παρεμβάλεται ένα ειδικό υλικό το butil που είναι κόλλα σε στερεά μορφή που με θερμότητα ρευστοποιείται και στερεώνεται πρώτα στις 2 πλευρές του αποστάτη και κατόπιν με πίεση επάνω στα 2 τζάμια. Έχει πολύ καλή πρόσφυση και αντοχή στο χρόνο. 'Ολη η κατασκευή κολλιέται εξωτερικά με κόλλα δύο συστατικών που το κύριο συστατικό της είναι η θειόκολλα ή αλλιώς κρύα κόλλα. Εφαρμόζεται με μηχάνημα που κάνει αυτόματα τη μίξη των 2 υλικών κάτι που είναι αρκετά σημαντικό για τη διάρκεια ζωής της. Έχει πολύ καλή συμπεριφορά σε όλες τις καιρικές συνθήκες και σε όλους τους τύπους τζαμιών. Η παραπάνω διαδικασία είναι γνωστή και ως "διπλή σφράγιση".
Η παρουσία ξηρού στατικού αέρα μεταξύ των 2 φύλλων τζαμιού περιορίζει αρκετά τις θερμικές απώλειες και αυξάνει την ηχομόνωση. Όταν επιλέγουμε ενεργειακό τζάμι τότε μπορόυμε να αυξήσουμε περισσότερο την θερμομόνωση με την πλήρωση του διάκενου με ευγενές αέριο όπως το αργό.