Ενεργειακοί Υαλοπίνακες
Ενεργειακοί υαλοπίνακες ή υαλοπίνακες νέας γενιάς χαμηλής εκπομπής (Low Emissivity) είναι τα τζάμια που στην εσωτερική πλευρά ενός εκ των δύο (στους διπλούς υαλοπίνακες) υπάρχει μια ειδική επίστρωση μεταλλικών οξειδίων η οποία εμφανίζει υψηλή ανακλαστικότητα στο υπέρυθρο τμήμα της ηλιακής ακτινοβολίας. Τέτοιου είδους ακτινοβολία είναι και η θερμότητα που εκπέμπουν τα θερμαντικά σώματα στο εσωτερικό ενός σπιτιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιτρέπει στο φως να περάσει μέσα από αυτά παρέχοντας ταυτόχρονα θερμική μόνωση. Αυτό σημαίνει ότι μειώνει τη μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο προς το περιβάλλον και αντίστροφα. Έτσι το χειμώνα δεν έχουμε διαφυγή της εσωτερικής θερμότητας προς τα έξω και το καλοκαίρι εμποδίζεται η είσοδος της ανεπιθύμητης θερμότητας του ήλιου προς το εσωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θερμότητα του ήλιου δεν είναι πάντα ανεπιθύμητη καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που αναζητούμε την φυσική θέρμανση ενός χώρου από τον ήλιο (ψυχρά κλίματα). Τα ενεργειακά τζάμια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνα τους παρά μόνο ως διπλά ή τριπλά.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας των επιστρώσεων μεταλλικών οξειδίων στη βιομηχανία των υαλοπινάκων δημιούργησαν τους ενεργειακούς υαλοπίνακες 3ης γενιάς ή μαλακής επίστρωσης. Αυτοί οι υαλοπίνακες μειώνουν το ποσοστό της θερμότητας που μεταφέρεται από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό και αντίστροφα και ελέγχουν την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι ανακλούν το μεγαλύτερο ποσοστό της υπέρυθρης ακτινοβολίας απορροφώντας μόνο ελάχιστο ποσοστό από αυτή.
Τα κυριότερα πλεονεκτηματά τους είναι:
- Προσφέρουν τη χαμηλότερη τιμή U που υπάρχει στην αγορά.
- Υψηλή μετάδοση του ορατού φωτός.
- Μειώνει σε μεγάλο βαθμό εώς και 70% την περατότητα της υπεριώδους UV ακτινοβολίας που φθείρει χαλιά, κουρτίνες, έπιπλα κ.α.
- Οπτική διαφάνεια χωρίς χρωματισμούς.
Έτσι τους καλοκαιρινούς λοιπόν μήνες από την ενέργεια που έχει απορροφήσει (η οποία είναι σημαντικά λιγότερη από ό,τι ένα απλό γυαλί), εκπέμπει ένα μικρό μόνο μέρος προς τον δεύτερο υαλοπίνακα και κατά συνέπεια προς το εσωτερικό του σπιτιού. Τους χειμερινούς μήνες συμβαίνει το ίδιο με τη θερμότητα που μεταδίδεται από το εσωτερικό του σπιτιού μας. Ο ενεργειακός υαλοπίνακας απορροφά λιγότερη από αυτήν και εκπέμπει λιγότερη προς τον δεύτερο υαλοπίνακα και κατά συνέπεια προς το εξωτερικό του σπιτιού έχοντας λιγότερες απώλειες. Όλα τα παραπάνω προσδιορίζονται από κάποιους ενεργειακούς συντελεστές.
Οι σημαντικοί δείκτες για την επιλογή ενός γυαλιού είναι:
1. U value ή Κ value W/m2 *K : Συντελεστής θερμοπερατότητας, εκφράζει το ρυθμό μεταφοράς της θερμότητας (σε Watt) ανά τετραγωνικό μέτρο υαλοπίνακα, για διαφορά θερμότητας 1 βαθμού Kelvin, μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Όσο χαμηλότερη είναι η δυνατότητα εκπομπής (Emmisivity) τόσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας Κ και άρα τόσο αποδοτικότερος ενεργειακά είναι ο υαλοπίνακας.
Επιπρόσθετα οι δείκτες θερμομόνωσης (U-value ή k-value) μπορούν να βελτιωθούν με:
2. Solar Factor g : Ηλιακός συντελεστής, είναι από τους σημαντικότερους συντελεστές και εκφράζει το ποσοστό της συνολικής ηλιακής ενέργειας που περνάει μέσα απ’το γυαλί προς τον εσωτερικό χώρο σε σχέση με την συνολική προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία. Είναι κατά συνέπεια το άθροισμα της άμεσα μεταφερόμενης θερμικής ενέργειας και αυτής η οποία απορροφάται από την μάζα του γυαλιού και επανεκπέμπεται προς τον εσωτερικό χώρο.
Επειδή στην Ελλάδα έχουμε θερμά καλοκαίρια είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιείται η τιμή του (g), αλλιώς το γυαλί λειτουργεί σαν δίοδος της θερμότητας με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται το εσωτερικό και να επιβαρύνονται τα κλιματιστικά.
3. Light Transmission LT : Οπτική διαπερατότητα, εκφράζει το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας στο φάσμα του ορατού φωτός η οποία διαπερνά την μάζα του υαλοπίνακα και φτάνει ατον εσωτερικό χώρο. Όσο μεγαλώνει ο δείκτης τόσο περισσότερο φως περνάει στο εσωτερικό του χώρου. Ένας χαμηλός συντελεστής φωτοπερατότητας επιβαρύνει την κατανάλωση στο σύστημα τεχνητού φωτισμού. Οι ιδανικές τιμές του δείκτη αυτού είναι απο 60% - 80%.
4. Δείκτης επιλεκτικότητας (LT/g): Είναι ο λόγος της οπτικής διαπερατότητας προς τον ηλιακό συντελεστή. Η μέγιστη τιμή που μπορεί να πάρει είναι το 2. Όσο πλησιάζει ο δείκτης επιλεκτικότητας το 2 τόσο πιο επιλεκτικός γίνεται ο υαλοπίνακας, δηλ. επιτρέπει τη μετάδοση περισσότερου φωτός και λιγότερης θερμικής ενέργειας.
Επομένως για τη χώρα μας που έχει ζεστό κλίμα με μεγάλη ηλιοφάνεια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το έχουμε όταν το τζάμι που θα επιλέξουμε έχει χαμηλό U value, χαμηλό ηλιακό συντελεστή g και υψηλή διαπερατότητα φωτός LT. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αφήνουν κατά τον χειμώνα την θερμότητα του εσωτερικού χώρου να διαφύγει μειώνοντας το κόστος θέρμανσης εώς και 35%. Κατά το καλοκαίρι ανακλούν την θερμότητα του περιβάλλοντος καθώς και την υπέρυθρη ακτινοβολία του ηλίου μειώνοντας το κόστος ψύξης. Επίσης μειώνουν το κόστος φωτισμού λόγω την μεγάλης διαπερατότητας φωτός που έχουν.
Τι πάει να πει «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» τεσσάρων εποχών
Η βασική ιδιότητα των «Ενεργειακών Υαλοπινάκων» λειτουργεί με όλες τις καιρικές συνθήκες (συννεφιά ή λιακάδα), όλες τις ώρες (ημέρα και νύκτα), όλες τις ημέρες του χρόνου (χειμώνα – καλοκαίρι), εφόσον δεν εκτίθενται στην απ’ ευθείας ηλιακή ακτινοβολία.
Όταν όμως εκτεθούν στην απ’ ευθείας ηλιακή ακτινοβολία, τότε η φωτεινή ηλιακή ενέργεια διαπερνά ανεμπόδιστη τον υαλοπίνακα, εισέρχεται στον χώρο μας, δημιουργώντας συνθήκες δυσφορίας (θερμοκηπίου) και κατ’ επέκταση ανάγκες περισσότερου κλιματισμού.
Σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες στις οποίες η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να είναι ευχάριστη ή να μην ενοχλεί, οι νότιες χώρες υποφέρουν από αυτήν, τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Σκεφθείτε πόσο δύσκολο είναι να κλιματίσουμε έναν χώρο το καλοκαίρι, αν μπαίνει μέσα ο ήλιος από τα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτες και τα υαλοπετάσματα.
Την λύση δίνει μια νέα κατηγορία Ενεργειακών Τζαμιών με πρόσθετες επιστρώσεις, ικανές να ελέγξουν την είσοδο της φωτεινής ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στα κτίρια. Πρόκειται για την κατηγορία των υαλοπινάκων ηλιακού ελέγχου (Solar Control ) οι οποίοι είναι γνωστοί στην αγορά και σαν Ενεργειακοί Υαλοπίνακες Τεσσάρων Εποχών υπό την έννοια ότι λειτουργούν και όταν ο καυτός ήλιος «κτυπάει» τα τζάμια το καλοκαίρι.
Σήμερα διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία ενεργειακών υαλοπινάκων με ιδιαίτερα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, ικανά να καλύψουν ποικίλες απαιτήσεις (ασφάλειας, προστασίας, ηχομόνωσης, θωράκισης, προστασίας από ακτινοβολίες, προστασίας από μικρόβια και βακτήρια, κλπ).
Πως μπορώ να καταλάβω εάν στο σπίτι μου έχουν τοποθετηθεί ενεργειακοί υαλοπίνακεςή απλά κοινοί διπλοί;
Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες δεν μπορούν να ανιχνευθούν με γυμνό μάτι, όμως υπάρχουν διάφοροι απλοί τρόποι να διαπιστώσουμε αν ένας υαλοπίνακας είναι ενεργειακός.
- Υπάρχουν κατ’ αρχήν συσκευές (μικρές ηλεκτρονικές) οι οποίες ανιχνεύουν την ύπαρξη ενεργειακών επιστρώσεων στην επιφάνεια ενός υαλοπίνακα. Τέτοιες συσκευές διαθέτουν οι περισσότεροι επεξεργαστές/τοποθετητές υαλοπινάκων (τζαμάδες). Η διαδικασία ανίχνευσης είναι εξαιρετικά απλή και δεν διαρκεί παρά μερικά δευτερόλεπτα.
- Ένας εμπειρικός αλλά αρκετά αξιόπιστος τρόπος είναι να ανάψουμε μια πηγή θερμότητας (προβολέα, κόκκινη λάμπα υπέρυθρης ακτινοβολίας, σόμπα κλπ) και να την κατευθύνουμε για λίγα δευτερόλεπτα προς το γυμνό χέρι μας, από μια απόσταση 10-15 εκατοστών, ώστε να αντιληφθούμε την ποσότητα της ζέστης την οποία εκπέμπει. Μετακινούμε μετά την πηγή θερμότητας από την μια πλευρά του υαλοπίνακα και «μετράμε» με το γυμνό μας χέρι από την άλλη πλευρά του υαλοπίνακα (στην ίδια απόσταση με πριν)την ζέστη που περνάει μέσα από τον υαλοπίνακα. Ο απλός διπλός υαλοπίνακας δεν θα ελαττώσει επαρκώς την ροή θερμότητας σε αντίθεση με τον ενεργειακό ο οποίος θα περικόψει δραστικότατα την αίσθηση της ζέστης.
- Ένας ακόμη εμπειρικός τρόπος (της ίδιας αρχής) είναι να απλώσουμε το χέρι μας μια ηλιόλουστη μέρα πίσω από ένα μισάνοικτο παράθυρο έτσι ώστε το μισό να είναι εκτεθειμένο απ’ ευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία και άλλο μισό εκτεθειμένο στην ακτινοβολία που περνάει μέσα από τον υαλοπίνακα. Μετά από ένα-δύο λεπτά θα αισθανθούμε την διαφορά της θερμότητας ανάμεσα στο τμήμα του χεριού μας που βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος και το άλλο που είναι πίσω από το τζάμι. Αν ο υαλοπίνακας είναι ενεργειακός η διαφορά θα πρέπει να είναι μεγάλη.
Αρκεί να αντικαταστήσω τα παλιά τζάμια του σπιτιού μου με σύγχρονα «Ενεργειακά», ώστε να εξασφαλίσω ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας;
Ασφαλώς ναι.
Κάθε στοιχείο ενός κτιρίου έχει την δική του συμβολή στην απώλεια θερμότητας. Θερμότητα διαφεύγει από παντού (από τους τοίχους, την οροφή, το δάπεδο, τα ανοίγματα).
Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει κάποιος να αρχίζει από την αντικατάσταση των υαλοπινάκων.
- Πρώτον ότι από τα ανοίγματα ενός κτιρίου «δραπετεύει» το 30% περίπου της θερμότητάς του.
- Δεύτερον ότι η αντικατάσταση των υαλοπινάκων είναι (πλην εξαιρέσεων) απλή, γρήγορη και ουσιαστικά «ανώδυνη» παρέμβαση.
- Τρίτον ότι η αντικατάσταση των υαλοπινάκων έχει μικρό κόστος (600 € περίπου για ένα σπίτι 100 τ.μ.), μικρότερο από κάθε άλλη παρέμβαση.
- Τέταρτον ότι έχει άμεσα και «χειροπιαστά» αποτελέσματα.
Σε πόσο χρόνο θα αποσβέσω τα χρήματα που θα δώσω για την αντικατάσταση των υαλοπινάκων μου, από την οικονομία που θα έχω σε ενέργεια (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ);
Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εξαρτάται από την χρήση ενέργειας για θέρμανση ή κλιματισμό, από την γεωγραφική ζώνη του ακινήτου, από την έκταση των ανοιγμάτων κλπ. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι, για ένα κοινό σπίτι (μονοκατοικία ή διαμέρισμα) 100 τ.μ. περίπου, για το οποίο η δαπάνη αντικατάστασης των υαλοπινάκων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500 – 600 Ευρώ, η απόσβεσή της υπολογίζεται σε δύο χρόνια.